Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten sürücülere EDS uyarısı
Emniyetten sürücülere EDS uyarısı
Kiremitlik Tabyası'nda çevre seferberliği
Kiremitlik Tabyası'nda çevre seferberliği
Çiftçi’den Türk Kızılay’ı Kan Merkezi’ne ziyaret
Çiftçi’den Türk Kızılay’ı Kan Merkezi’ne ziyaret
2 terörist teslim oldu
2 terörist teslim oldu
MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son bir haftada 95 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:42

'Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Günleri'

Erzurum Kültür Yolu Festivali Programı Kapsamında Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Tarihi Erzurum Kongre Merkezi'nde 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Günleri' konulu konferans verdi.

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Günleri

Erzurum Kültür Yolu Festivali Programı Kapsamında Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Tarihi Erzurum Kongre Merkezi'nde 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum Günleri' konulu konferans verdi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Erzurum'daki çekilen slayt gösterim fotoğrafları ile 'Erzurum'daki Günlerini' anlatan Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum'da '“Ben faniyim ama Cumhuriyetimiz ebediyen yaşayacaktır” mesajını vermiştir' dedi.
'ATATÜRK'ÜN ERZURUM'DAKİ GÜNLERİ'
Güzel, 1924 yılında meydana gelen Pasinler depreminde çekilen o müthiş fotoğrafın öyküsünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a geldiğinde kaldığı evi, Erzurum’un simgesi olan caddeye “Cumhuriyet” isminin nasıl verildiğini detayları ile aktardı. Güzel, “Dadaşlar Mustafa Kemal'i bağırlarına bastılar. Cumhuriyetimiz çok yaşasın” dedi.
'Mustafa Kemal Erzurum'da 57 gün kaldı'
1924 yılında meydana gelen Pasinler depreminde çekilen o fotoğrafın öyküsünü anlatan Güzel, “Atatürk’ün Erzurum’la ilgili hatıraları bir hayli fazla. Atatürk’ün hayatında Erzurum çok önemli bir yer tutar. 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a gelmişlerdi, Erzurum kongresini yapmışlardı. Cumhuriyet fikrini Erzurum’da ifade etmişlerdi. 57 gün kaldıkları Erzurum’dan memnuniyet duyguları içerisinde ayrılıp gitmişlerdi. Dadaşlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Paşamızı bağrına basmıştır'
Daha sonra 1924 yılında Erzurum’da bir deprem meydana geldi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım o sırada Trabzon’dalardı. Deprem olduğunu duydukları zaman buraya gelmeye karar vermişler ve 6 buçuk günlük bir seyahatin ardından Erzurum’a teşrif etmişlerdi. Tabi o günün şartlarında yollar müsait olmadığı için Samsun üzerinden günleri aşan bir yolculuk sonrası anca Erzurum’a varabildiler. Geldikleri zaman Erzurum bayağı hırpalanmış bir şekildeydi, evler yıkılmış yaralılar var, bölgede sıkıntılar hakim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları meşhur Erzurum Lisesi ziyaretini bu arada yaptılar.
'Cumhuriyet yazı ile anlatılamaz, yaşanarak ifade edilir'
'Daha sonra Hasankale’ye gittiler, orada kalabalık bir gurup tarafından karşılandılar. Onların dertlerini dinlediler, çözüm önerilerini sıraladılar. Burada çok güzel bir anekdot düşüldü. O sırada Cumhuriyet ilan edilmiş fakat vatandaşın çoğunun haberi yok. Çünkü iletişimde yaşanan sıkıntılar var. Orada vatandaşımızın biri Gazi’ye “Padişahım” diye hitap ediyor. Gazi Paşa da diyor ki Cumhuriyeti ilan ettik, artık padişah vs. yok. O sırada Gazi, Kaymakama dönerek, siz vatandaşlara Cumhuriyeti anlatmadınız mı? O da diyor ki efendim yazı yazdık gerekli yerlere, Cumhuriyetin ilan edildiğini bildirdik. Gazi de diyor ki, hayır Cumhuriyet yazı ile anlatılamaz, yaşanarak ifade edilir, yaşanarak anlatılır. İşte o fotoğrafın öyküsü bu şekilde “ diye konuştu.
'ATATÜRK, 'CUMHURİYET CADDESİ' İSMİNİ VERDİ'
Erzurum’un simgelerinden olan Cumhuriyet Caddesi’nin isminin nasıl koyulduğunu anlatan Erdal Güzel, “Pasinlerde 13 Eylül 1924 günü meydana gelen büyük deprem sonrası Trabzon’dan Erzurum’a yola çıkan ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım Ilıcada karşılandı. Karşılama töreni ve cadde açılışı dönemin gazetelerine şöyle yansıdı; Gazi, Ilıca‘dan Erzurum’a uzanan yolun iki tarafına sıralanan atlı-yaya halk, cemiyetler ve askerlerin sevgi gösterileri tezahüratları top atışları ve kesilen kurbanlar arasında İstanbul kapıya geldi. Burada kendisi için hazırlanan özel arabaya binerek iki tarafında sıralanan atlılarla birlikte hükümet konağı önüne geçti. Kısa bir süre dinlenen Gazi Mustafa Kemal Paşa daha sonra yeni yapılmış olan caddenin açılış törenine katıldı. Caddeye Gazi Mustafa Kemal Paşa isminin verilmesini halkın arzusu üzerine dile getiren ve bunu kendisine teklif eden belediye başkanına şu cevabı verdi; “Ben faniyim ama Cumhuriyetimiz ebediyen yaşayacaktır” caddeye ‘Cumhuriyet’ adının verilmesi daha uygun olur. Böylece Türkiye’de ilk cumhuriyet caddesi açılmış oldu.'
'ATATÜRK'ÜN EVİ ATATÜRK MÜZESİ OLSUN'
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk Erzurum’a geldiği zaman 57 gün kaldı. İlk geldiğinde 7 gün kaldığı bir ev var. Bugün Cumhuriyet Caddesi’nde Cimcime Hatun dediğimiz kümbetin karşısında. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında ki ilklerden birçoğu burada yaşanmış. Örneğin ilk sivil hayata o evde dönmüş. Kazım Karabekir’in “Kolordum ve ben emrinizdeyim” sözüne de yine o ev tanıklık etmiş. O evin biz 100. Yıla restore edilmesini talep etmiştik fakat, şu anda yetişmesi mümkün değil.100. Yıl ile taçlanamadı ama umudumuzu yitirmiş değiliz. Kültür Yolu Projesi içerisinde yine bu isteğimizi tekrarlıyoruz, restore edilmesini istiyoruz. O evin bir an evvel Atatürk Müzesi haline getirilmesini talep ediyoruz. Erzurum’a da çok yakışır diye düşünüyoruz” diye konuştu.
'CUMHURİYET ÇOK YAŞASIN'
“Cumhuriyet insana saygıdır, Cumhuriyet büyük bir kazanımdır. Hele Türkiye Cumhuriyeti kavramı yüreklere su serpen bir kavramdır. Cumhuriyet bugün Türk dünyasının göz bebeğidir. Cumhuriyetimiz Türk dünyasının ağabeysi, İslam coğrafyasının yüz akı ve mazlumların umudu olmuştur. İlelebet ve payidar olarak yaşayacaktır. Eşit vatandaşlık ilkesinin insanlara yansıtıldığı, özellikle kadınlara tüm haklarının verildiği, egemenliğin kayıtsız şartsız millete teslim edildiği Cumhuriyet çok yaşasın” ifadelerini kullandı.'
ER-VAK Başkanı Güzel'in sunumunun ardından ER-VAK Üyesi Halk Ozanı Fuat Çerkezoğlu ise, 'Atatürk ve Cumhuriyet' şiirini okudu.

 
Emniyet Müdürü Yırtar, 7 aylık bilançoyu açıkladı
 
Oltu Ejder Deresi şifa kaynağı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında önemli artış
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2024 yılının ilk 7 ayında geçen ...
100 yıllık oyalar Kültür Yolu Festivalinde
Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Zekiye Çomaklı’ya ait 120 parça ...
Çocuklar kültür varlıklarının koruyucusu olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’da çocukların kültür varlıklarına ...
 
MEB’den Ahilik yaklaşımı
Bu eğitim programı, öğretmenlere Ahilik kültürünü ve girişimcilik becerilerini ...
Erzurum'da bir ilk
Erzurum'da bir ilk gerçekleşti ve tarihi bir bina karikatür evine dönüştü.
 Sakarya Zaferi 22 gün 22 gece kutlanacak
Haymana Belediyesi; Sakarya Meydan Muharebesi zaferini, kentin birçok ...
 
'Erzurum Evi' stajda başarı kriteri oldu
Erzurum’un ünü yurt dışına taşan Maket Sanatçısı Doğan Hattatoğlu, atölyesinde ...
 Aşık Sümmani eserleriyle anıldı
Aşıklar Erzurum'un Narman ilçesinde ‘Ablak Taşı Âşıklar Buluşması'nda bir araya geldi.
Erzurum’da ‘Türkiye Güzellikleri' sergisi
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Erzurum Valisi Mustafa ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri